perjantai 20. syyskuuta 2013

Croissantteja ja italianpataa

Tänään iski taas leipomisvimma päälle. Teki hirmuisesti mieli croissantteja ja ärsyttää se purkissa myytävä kuuden pakettitakina. Eihän sellainen määrä riitä mihinkään. Olen kerran aikaisemmin tehnyt itse croissantteja ja ihan hyvin onnistuivat. Ulkonäkö oli mitä oli mutta makuhan se on tärkeintähän onkin maku. Mielestäni myös leipominen taaperon kanssa on hauskaa vaikka välillä hieman haasteelista. Teemme kuitenkin todella paljon yhdessä ruokaa ja leipomista, minkä nuorena oppii niin sen vanhana taitaa, vai miten se nyt meni. :D

Croissantit

Eli aloitetttiin tekemällä taikina:

7 1/2 jauhoja
1-2tl suolaa
200g voita/leivontamargariinia
2 1/2dl maitoa
1pussi kuivahiivaa/ 40g hiivaa

voiteluun kananmunaa

7 1/2 dl jauhoja ja 1-2 tl suolaa sekaisin kulhoon. Tämän jälkeen pehmeä voi nypitään jauhojen joukkoon. Näistä muodostuu murumainen seos. Lämmitä maito kädenlämpöiseksi ja lisää hiiva maidon joukkoon. Kaada maito taikinaan ja vaivaa kunnolla.

(Tätä taikinaa ei tarvitse kohottaa mutta itse aina kohotan. Teen nimttäin takinan yleensä Heren syödessä lounasta ja taikina kohoaa päikkäreitten aikana. )

Kaulitse taikina n. 1cm paksuiseksi levyksi ja leikkaa ensin suorakaiteenmuotoisia liuskoja jonka jälkeen puolita ne nin että niistä muodostuu kolmioita. Leikkaa pieni vekki kolmion isoon päähän ja ei kun täyttämään.
Näissä on ihan valinnan vapaus. Itse käytin juustoraastetta, kinkkua, metukkaa, fetaa, tuorejuustoa ja kurkkusalaattia. Tuli siis paljon erilaisia täytteitä tehtyä. Tuli myös kiire täyttää, koska Here innostui hurjaa vauhtia täytteiden syömisessä. x)

Juuri uunista tulleet!
Ehkä vähän kauniimmin aseteltu x)
Täyttämisen jälkeen kieritä rullalle ja pellille. Lopuksi voitele kananmunalla. Itse ripottelin vielä juustoraastetta päälle. Uuni 225 ja keskitasolle n. 10 minuuttia.
Tällä ohjeella tulee n. 25 croissanttia!


Tykkään myös tehdä paljon ruokaa ja vältän ostamasta eineksiä Tosin kyllä niihinkin tulee välillä sorruttua. Mielestäni pussista tehty italianpata on hyvää mutta kyseinen ruokahan on varsin helppo tehdä itse. :)

Italianpata

1-2 sipulia
400g jauhelihaa
pekonia
valkosipulia
1-2 purkkia tomaattimurskaa
pyrettä/ketsuppia
2,5dl vettä
2-3dl rakettispagettia
1pss herne-maissi-paprika
(1 lihaliemikuutio)
mausteita oman maun mukaan esim. mustapippuria, oreranoa, fajita/tacoseos ym.

Paista pekoni. Kuullota sipuli ja ruskista jauheliha. Lisää valkosipuli ja mausteet. Itse olen tehnyt oivalliset löydön ja löytänyt purkista valkosipulia. Laiskalle kokille oivallinen vaihtoehto. x) Lisää tomaattimurska, pyree ja jos käytät lihaliemikuutio. Itse yleensä laitan suolaa mutta toisinaan menee ruokaan myös lihaliemikuutio. Anna kiehua n. 10 minuttia. Lisää sekaan vesi ja spagetti. Anna porista niin kauan kunnes spagetti on kypsää. Lisää lopuksi herne-maissi-paprika pussi.

Pekonihan ei taida kuulua itse reseptiin, mutta itse pidän pekonista todella paljon ja lisään sitä melkein mihin tahansa. Läheltä piti etten lisännyt sitä myös croissantteihin. xD Sipuli on toinen raaka-aine jota käytän jokaiseen ruokaan.

Bon appetit! 

-Lotta-


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti